Ocena brak

Hyzop lekarski

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Półkrzew o łodygach w dole zdrewniałych, czworokątnych, osiągających do 50 cm długości. Liście lancetowate, są osadzone naprzeciwlegle. W kątach górnych liści tworzą się nibyokółki niebieskich kwiatów. Owocem jest poczwórna rozłupnia. Gatunek ten pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Niegdyś uprawiano go w ogrodach i używano do leczenia zaburzeń żołądkowych i chorób "piersiowych". Obecnie uprawiany jest polowo w celach leczniczych.

Zbiera się ziele (Herba Hyssopi) na początku kwitnienia. Ścina się górne, zielne części łodyg. Rośliny odrastają szybko, toteż zbiór można przeprowadzać 2-3 razy rocznie. Pędy suszy się w cieniu lub w suszarni w temperaturze maksimum 40°C, przechowuje się w miejscu suchym, w zamkniętych pojemnikach. Najważniejszymi składnikami surowca są: olejek eteryczny (zawierający m.in. pinen, limonen i pinokamfen), glikozyd flawonowy hesperydyna, garbniki i inne substancje. Hyzop służy do leczenia chorób układu oddechowego: nieżytu gardła, kaszlu, kokluszu, nieżytu oskrzeli i astmy. Sporządza się odwar z 1-1˝ łyżki ziela na szklankę wody i pije Ľ-˝ szklanki 2-3 razy dziennie.

Ten sam odwar jest zalecany w przypadku zapalenia przewodów moczowych, nerek i pęcherza. Podobnie jak szałwia, hyzop używany jest przy nadmiernej potliwości. Przeciwwskazaniem jest nadmierna pobudliwość. Używany w zbyt dużych dawkach, zwłaszcza w postaci olejku eterycznego, powoduje skurcze.

Okres kwitnienia:

VI-IX

Zbiór ziela:

VI-IX

Podobne prace

Do góry