Ocena brak

Husarz władca

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 7-8 cm, rozpiętość skrzydeł 1CM1 cm! Odwłok samca błękitny z czarnym rysunkiem, natomiast samicy zielononiebieski z rozległym brązowym rysunkiem. Skrzydła z lekkim odcieniem brązowym lub żółtym. Ta jedna z najbardziej okazałych i niewątpliwie najpiękniejszych środkowoeuropejskich ważek zawdzięcza swą nazwę właśnie swym imponującym rozmiarom i efektownemu wyglądowi.

Środowisko: zarastające stawy, starorzecza, rozlewiska i jeziora; unika wód płynących. Znakomicie lata, dzięki czemu spotykana jest również daleko od swych macierzystych zbiorników wodnych. Od czasu do czasu pojawia się na wybrzeżu morskim.  

Występowanie: centrum rozprzestrzenienia husarza władcy jest południowa i środkowa Europa. Północna granica zasięgu występowania przebiega przez południową Anglię, południową Skandynawię i Polskę. Na wschodzie sięga po Turkiestan, na południu po Przylądek Dobrej Nadziei w Afryce.

Liczebność: prowadzi samotny tryb życia i zaciekle broni swego terytorium osobniczego przed innymi przedstawicielami własnego gatunku, w związku z czym spotyka się ją zwykle pojedynczo lub po kilka osobników jednocześ-południe od Sahary należą do podgatunku A. i. mauricianus, uważanego przez część odona-tologów za odrębny gatunek. Husarz władca zamieszkuje głównie niziny, w górach dociera zwykle tylko do wysokości kilkuset metrów n.p.m., powyżej 1000 m n.p.m. spotykany jest bardzo rzadko.

Rozwój: lata od połowy czerwca do połowy sierpnia. Samica składa jaja pojedynczo, zwykle w obumarłe szczątki roślinne pływające po powierzchni wody. Rozwój zarodkowy trwa 3 tygodnie, larwalny 1-2 lata.

Pokarm: larwy polują na owady wodne, wodo-pójki, wylęg ryb, kijanki itp„ a dorosłe husarze na drobne owady latające.

Podobne prace

Do góry