Ocena brak

Hormony w połogu

Autor /rambo Dodano /30.01.2014

W dwa do trzech dni po rozwiązaniu przysadka zaczyna produkować hormon prolaktynę, przez co dochodzi do silnego przekrwienia gruczołu sutkowego i do pierwszego wytrysku mleka pod wpływem oksytocyny. Siara (kolostrum), która spełnia ważną rolę w rozwoju odpowiedniej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, wydziela się w dużych ilościach, a następnie gruczoł sutkowy produkuje często przez dłuższy czas właściwe „mleko matczyne". Ilość jego nic zależy tylko od produkcji gruczołów mlekowych, lecz głównie od zdolności ssących noworodka; ssanie jest bardzo ważnym czynnikiem pobudzającym produkcję mleka. Jeśli noworodek ssie słabo, należy użyć do pomocy odpowiedniej ściągaczki. Przez wpływ gimnastyki można pobudzić przekrwienie w gruczołach sutkowych, a przez to produkcję mleka. Stosuje się ćwiczenia rozluźniające i powodujące przekrwienie w okolicy przedniego brzegu dołu pachowego. W pierwszych dniach wydzielania mleka należy jednak zachować ostrożność ze względu na niebezpieczeństwo zastoju mleka i rozwinięcia się na tym tle możliwości zapalenia. Kobiety karmiące najczęściej nie miesiączkują. Pod wpływem hormonów ustrój znajduje się w stanie silnego roz-pulchnicnia i nawodnienia (tzw. stan „półciążowy"). U kobiet nie karmiących od 10 dnia począwszy nie stwierdza się już hormonów łożyskowych, w 2 tygodniu przeważają już procesy wzrostowe. Jajnik, którego działanie w czasie ciąży w dużym stopniu było przytłumione, zaczyna swoją działalność znowu, zanika zupełnie ciałko żółte i następny pęcherzyk Graafa zaczyna swoją czynność wydzielniczą od początku. Rozpulchnienie i obrzęk tkanek ustępują, co już w 2 tygodniu można wyraźnie zauważyć na twarzy i na dłoniach (obrączka na palcu jest znowu swobodnie dopasowana!). Dalszy bodziec hormonalny — prawdopodobnie hormon pęcherzykowy jajnika — zmniejsza nieco wydzielanie gruczołów sutkowych w chwili, kiedy ma nastąpić 1. miesiączka. Ostateczne „oczyszcze-nie“ i odwodnienie następuje ok. 4—6 tygodnia od zakończenia karmienia; Od tej chwili ustrój kobiety, znajdujący się w stanie „półciążowym“, wchodzi w etap ostatecznej przebudowy i procesów wstecznych — zmian prowadzących do przywrócenia stanu pierwotnego sprzed ciąży.

Dieta w okresie połogowym powinna być lekka, bez ciężko strawnych tłuszczów i rozdymających jarzyn. Na początku karmienia należy unikać świeżych owoców i soków owocowych, ponieważ kwasy soków owocowych przenikają do mleka i mogą spowodować u noworodka zmiany chorobowe. Można wypróbować tolerancję noworodka na pewne gatunki owoców w ten sposób, że co 3 dni podajemy matce inny owoc lub sok owocowy, a w tym czasie obserwujemy skórę dziecka. Jabłka w niewielkiej ilości i banany są najczęściej dobrze znoszone. Matka potrzebuje dziennic ok. %—1 litra pełnego mleka. Alkoholu należy unikać, jednak niewielka ilość wina musującego po ostatnim karmieniu wieczorem działa pobudzająco na proces karmienia i krążenia.

Skórę położnicy należy troskliwie pielęgnować. Wydzielanie produktów rozpadu przez skórę, co jest istotnym odciążeniem dla nerek i wątroby, ma miejsce pod wpływem światła dziennego, ciepła i mimo że mięśnie nie pracują, warunki takie w sposób nadzwyczajny działają korzystnie. Dlatego bardzo ważny jest dwugodzinny wypoczynek po obiedzie. Bielizna z nylonu, perlonu i innych sztucznych tworzyw działa hamująco na wspomniane procesy wydzielania przez skórę i należy takiej unikać. Wskutek silnego pocenia się, jak również ze względu na specyficzny zapach (z potem wydalają się różne związki chemiczne), położnice mają szczególną skłonność do częstego mycia się. Sutków nie należy w żadnym wypadku myć, również z tych samych względów niebezpieczeństwa przeniesienia infekcji nie należy również myć sromu i krocza przynajmniej w pierwszym tygodniu — przy zeszytej ranie krocza dłużej.

Sutki karmiącej matki należy pielęgnować w następujący sposób: przed pierwszym karmieniem sutek — nie tylko brodawkę — należy dokładnie oczyścić (patrz niżej), a następnie okryć jałowym ręcznikiem, który jest przechowywany w odpowiednim pomieszczeniu, przeznaczonym tylko dla celów karmienia. Na brodawki sutkowe, które były uprzednio przygotowywane, nakładamy jałowy kompres z gazy. Sutki i brodawki należy w czasie karmienia dotykać tylko wydezynfekowanymi rękami ze względu na niebezpieczeństwo przeniesienia zakażenia, pamiętając o tym, że mleko jest doskonałą pożywką dla bakterii. Za pomocą wyjałowionego pudru można sutki utrzymać w stanie suchym. Koszula nocna lub inne rzeczy nie powinny stykać się z sutkami.

Pierwszy raz podajemy noworodka do karmienia po 24 godzinach od czasu zakończenia porodu. Przy tym jest bardzo ważna odpowiednia pozycja matki, pozycja zupełnie swobodna (poduszka w okolicy grzbietu). Jeżeli matka czuje narastające napięcie w okolicy grzbietu, ramion i barków, jest to dowód nieprawidłowej pozycji przy karmieniu. Należy unikać wystąpienia takich objawów, ponieważ mogą one wpływać niekorzystnie na ukrwienie sutków. Ważną rolę spełnia odpowiednio dobrany biustonosz, dlatego że od 3 dnia w związku z produkcją mleka sutki robią się ciężkie. Biustonosz musi być zaopatrzony w szerokie ramiączka, odpowiednio szerokie zapięcie na klatce piersiowej, musi on leżeć wygodnie, tak aby prawidłowo podtrzymywał sutki i nie przeszkadzał w ruchach oddechowych. Główka dziecka spoczywa lekko przygięta na wysokości sutków, tułów powinien być ułożony niżej niż główka, ponieważ inaczej istnieje niebezpieczeństwo zachłyśnięcia się dziecka.

 

Podobne prace

Do góry