Ocena brak

Hełmiatka

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Duża, masywna kaczka (ciężar do 1 kg), długość ciała 56 cm. Z wyglądu jest czymś pośrednim między kaczką właściwą a grążycą. Kaczory w szacie godowej mają lisiorudą głowę i szyję, dziób, nogi i oczy karminowoczerwone. Samica ma dziób szary z czerwonawym czubkiem. Pióra na głowie, szczególnie u kaczora, są sute, dłuższe i sterczące, co sprawia, że samiec ma wyraźnie dużą głowę, jakby nałożony hełm. W szacie spoczynkowej kaczor ma głowę szarą, poza tym jest bardzo podobny do samicy. Hełmiatki często nurkują i pozostają pod wodą ponad pół mminuty. Z wody mogą poderwać się po krótkim rozbiegu. Na ląd wychodzą często, aby się oczyścić i wypocząć. Milczące, głos trzeszczący.

Środowisko: Jeziora zarośnięte szuwarami z odkrytym lustrem wody i bogatą florą podwodną, zimą także zatoki morskie. Kaczory w czerwcu opuszczają swoje samice i lecą czasem wiele setek kilometrów na pie-rzowiska, gdzie przechodzą całkowite pierzenie i stają się na kilka tygodni niezdolne do lotu. Na krótki czas otrzymują szatę spoczynkową. Wkrótce po tym pierzeniu zaczyna się pierzenie częściowe, po którym na początku listopada kaczorom wyrasta ponownie szata godowa. Znanym miejscem pierzenia się kaczek jest J. Bodeńskie.

Lęgi: Od jesieni do wiosny kaczory tokują gromadnie; toki przebiegają według tradycyjnego, ściśle ustalonego porządku. Podczas wędrówki wiosennej kaczki lecą już parami Miejsce na gniazdo wybiera samica i ona je buduje. Często kilka hełmiatek składa jaja do jednego gniazda. Wysiadywanie trwa 28 dni, okres lęgowy - maj i czerwiec; w zniesieniu 7-10 jaj.

Pożywienie: Przewaga roślinnego. Hełmiatki gruntują w płytkiej wodzie i nurkują na głębszej wodzie do 4 m.

Podobne prace

Do góry