Ocena brak

Guniak czerwczyk

Autor /Filip Dodano /29.01.2012

Wygląd: dług. 1,4-1,8 cm. Gęsto owłosiony, jasno-brązowy lub brunatny w żółtych odcieniach chrząszcz. Pokrywy, przedplecze i głowa jednakowej barwy. Samiec ma większe blaszko-wate człony buławek czułkowych. Ś.: otwarte tereny - łąki, ogrody, pobocza dróg i miedz, o ile nie stosowano na nich związków chemicznych, zatruwających pędraki guniaka.

Występowanie: w całej Europie i w całej umiarkowanej strefie Azji. Od niżu po obszary górskie.

Liczebność: pospolity.

Rozród: patrz chrabąszcze. Guniaki czerwczyki odbywają rójkę bardzo licznie w ciepłe wieczory czerwcowe wraz z zapadnięciem ciemności. Kopulacja i składanie jaj odbywa się w ciągu kilku dni. Pełny cykl rozwojowy trwa 2-3 lata. Larwy żyją w glebie i tu też przepoczwarczają się na wiosnę. Ponad tydzień później następuje przeobrażenie w postacie dojrzałe.

Pokarm: pędraki żywią się korzeniami traw i roślin dwuliściennych, niekiedy sadzonek w szkółkach leśnych.

Podobne prace

Do góry