Ocena brak

Grzyby kapeluszowe - Informacje ogólne

Autor /Samuel Dodano /07.10.2011

A. Jadalne; cenne : -borowik szlachetny, -koźlarz czerwony, -koźlarz babka, -maślak sitarz, -podgrzybek wielobarwny, -maślak zwyczajny, -rydz szlachetny, -pieczarka polna, -czubajka kania.

B. Jadalne, ale o mniejszej wartości pokarmowej: -pieprznik jadalny (kurka), -gąska, -surojadka zielona, -opieńka miodowa.

C. Jadalne, lecz trudno strawne: -krowiak podwinięty (dszówka)

D. Jadalne; namoczone (po sparzeniu wrzącą wodą i odlaniu jej)

E. Nie jadalne ze względu na: -gorzki smak (surojadka wymiotna, maślanka wiązkowa), -nieprzyjemny smak (gangerek żółciowa)

F. Trujące: -tęgowór pospolity, -muchomor wymiotny.

G. Silnie trujące: -muchomor sromotnikowy, czerwony, panterowy.

Podobne prace

Do góry