Ocena brak

Grzebiuszka ziemna, huczek ziemny

Autor /Bill Dodano /12.01.2012

Występowanie: od nizin zachodniej Europy (Francja) po Ural, w stepach Kirgistanu aż po Morze Aralskie. W Europie Środkowej znajdywana bardzo rzadko. W Polsce na całym niżu, pod ochroną gatunkową.  

Środowisko: otwarte na suchych, piaszczystych glebach na terenach równinnych i pagórkowatych; często także w lasach sosnowych.

Tryb życia: aktywna w zasadzie dopiero po zapadnięciu ciemności. W czasie suchego lata zapada w sen letni.

Rozród: okres godowy rozpoczyna się w kwietniu i może trwać kilka miesięcy. Kijanki tego gatunku są ogromne (10-17 cm długości).

Rodzina grzebiuszkowate (Pelobatidae)

Wygląd: płaz bez-ogonowy o ropucho-watym, krępym ciele, krótkich, silnych kończynach i dużych, wyłupiastych oczach, zaopatrzonych w pionowo ustawioną źrenicę (jedyny z występujących w Polsce o tak ustawionej źrenicy!). Osiąga zazwyczaj od 5 do 7 cm długości, rzadko do 8 (§). Na wierzchu głowy za oczami znajduje się wyraźne guzowate wysklepienie. Ubarwienie zmienne - zie-lonkawooliwkowe lub ciemnobrązowe, także jaśniejsze, z mniej lub bardziej wyraźnym deseniem na grzbiecie.

Często występują na nim małe ceglastoczerwone cętki. Skóra gładka lub pokryta małymi brodawkami. Błony pływ-ne dobrze wykształcone. Na spodzie tylnej stopy u nasady małego palca znajduje się jasny, podłużny modzel piętowy, służący do zagrzebywania się w ziemi.

Podobne prace

Do góry