Ocena brak

Granat właściwy

Autor /Celestyn888888 Dodano /17.01.2012

Granat (Punica granatum) pochodzi z Małej Azji, gdzie uprawiany jest od kilku tysięcy lat. W naturze jest średniej wielkości ciernistym krzewem. W uprawie prowadzi się go jako małe drzewo dorastające do 3-5 m wysokości. Gałązki pokryte są drobnymi lancetowatymi liśćmi, które w strefie chłodnej opadają na zimę. W strefie gorącej, gdzie zamiast chłodów zimowych występuje okres suszy, drzewa granatu również gubią liście. W fazie bezlistnej rośliny przechodzą okres spoczynku, który konieczny jest do kwitnienia i owocowania.

Granat pochodzi z pogranicza klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego. Podobnie jak figa może rosnąć w gruncie na południe od Alp i na Bałkanach. W warunkach słonecznego i suchego klimatu drzewka tego gatunku hartują się przed zimą i wytrzymują mróz do -15°C. Uprawiane u nas w doniczce lub innym pojemniku, mogą przebywać przez całe lato na zewnątrz lecz pod koniec września muszą być zabrane do pomieszczenia, gdzie na pewno mróz nie wejdzie. Drzewko granatu uprawiane w pojemniku można zasuszyć na zimę, tak aby opadły liście. Podlewamy go wówczas nie częściej jak raz w miesiącu.

Odmiany owocowe granatu kwitną bardzo długo - od maja do sierpnia, toteż drzewka granatu wystawia się w ciepłych krajach na ulicę dla dekoracji ze względu na piękne, ognistoczerwone kwiaty. Owoc granatu jest jagodą średnicy 5-12 cm, ciężaru od 100 do 500 g. Skórkę ma twardą, grubą, skórzastą, czerwoną, fioletową lub brązową, często z przebarwieniami. Działki kielicha na szczycie owocu są jego piękną ozdobą. Wnętrze owocu wypełnione jest sporymi nasionami, które znajdują się w otoczkach bardzo soczystego miąższu.

Po przekrojeniu owocu można miąższ z nasionami wyskrobać łyżeczką i wyssać, lecz nasiona trzeba niestety wypluć. Sok granatu, kwaskowatocierpki, należy do najbardziej orzeźwiających i doskonale gasi pragnienie, ma również wyjątkowe właściwości barwiące. Gdy pryśnie z owocu na ubranie - zabarwia trwale na granatowy kolor. Bo właśnie kolor granatowy pochodzi od nazwy owocu, jak również i granat bojowy, tak bardzo podobny kształtem do granatu jadalnego. Większość granatów, których zbiera się w świecie około 300 tysięcy ton, jest przerabiane na soki i napoje. Największym wzięciem cieszy się napój o nazwie granadina.

Podobne prace

Do góry