Ocena brak

Gorczyca czarna

Autor /Grzes Dodano /18.01.2012

Roślina roczna o łodydze wzniesionej, rozgałęzionej, z liśćmi lancetowatymi, naprzemianległymi. Liście dolnelirowate, pierzastodzielne. Żółte, wyraźnie żyłkowane kwiaty są zebrane w grona wydłużające się w miarę kwitnienia. Owocem jest łuszczyna zawierające czarne nasiona. Gatunek ten, pochodzący z rejonów środziemnomorskich, jest od bardzo dawna uprawiany jako roślina oleista.

Wartość leczniczą mają nasiona (Semen Sinapis nigrae). Zbiera się całe rośliny przed całkowitym dojrzeniem, gdy łuszczyny mają barwę słomy, a pędy zaczynają zasychać. Aby uniknąć strat nasion, lepiej jest kosić rośliny rano po rosie. Suszy się je krótko na polu, a potem młóci; po oczyszczeniu nasiona suszy się ostatecznie. Zawierają one do 35% oleju tłustego, śluz, białka i tioglikozydy (związki zawierające siarkę), które pod wpływem enzymu uwalniają izotiocyjanian allilu, działający miejscowo podrażniająco i wywołujący zaczerwienienie skóry. Preparatów leczniczych zawierających tę właśnie substancję używa się, aby poprawić ukrwienie skóry lub narządów wewnętrznych (płuca, opłucna, nerki).

Kataplazmy ze sproszkowanych nasion przykłada się do miejsc bolących z powodu gośćca, skurczów lub zmęczenia mięśni. Stosuje się również plastry z gorczycy otrzymane przez ucieranie mączki z nasion z wodą o temperaturze 45°C. Kąpiel w odwarze o temperaturze 40°C trwająca najwyżej 15 minut działa skutecznie w przypadku gośćca. Nasiona gorczycy drażnią skórę, toteż należy przestrzegać zalecanego czasu ich przykładania.

Okres kwitnienia:

VI-VII

Zbiór nasion:

VII

Podobne prace

Do góry