Ocena brak

Gorczyca biała

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Roślina jednoroczna o łodydze wzniesionej, pojedynczej, liściach naprzemianległych, wydłużonych, lirowatych, pierzastodzielnych. Łodyga kończy się gronem żółtych kwiatów. Owocem jest łuszczyna nie pękająca po dojrzeniu, zawierająca nasiona żółte i gładkie. Cała roślina jest szorstko owłosiona. Gatunek ten, pochodzący z rejonów śródziemnomorskich, jest uprawiany polowo jako cenna roślina pastewna i oleista. Niegdyś gorczyca zaliczana była do najważniejszych roślin leczniczych i dietetycznych i była używana jako przyprawowa i odtruwająca.

Duże znaczenie odżywcze i lecznicze mają nasiona (Semen Sinapis albae). Gorczycę zbiera się maszynowo po dojrzeniu łuszczyn. Oczyszczone nasiona dosusza się dodatkowo. Zawierają one do 30% oleju tłustego, śluzy i ok. 2,5% glikozynolatu zwanego synalbiną, która w środowisku wilgotnym rozkłada się pod wpływem enzymu na olejek gorczyczny i izotiocyjanian p-hydroksybenzylu. Zmielone nasiona są używane do sporządzania kataplazmów i plastrów przykładanych do bolesnych miejsc przy schorzeniach gośćcowych. Nasiona powodują zaczerwienienie skóry. Ciepły gorczycznik (40°C) działa jeszcze silniej, ale może zbyt podrażnić skórę.

Całe nasiona są używane przez przemysł spożywczy przy konserwowaniu niektórych warzyw, nasiona zmielone służą do produkcji musztardy stołowej, łagodnej lub ostrej. Gorczyca jest również doskonałą rośliną miodo- i pyłkodajną.

Okres kwitnienia:

VI-VII

Zbiór nasion:

VII-VIII

Podobne prace

Do góry