Ocena brak

Golec

Autor /Bonifacy78 Dodano /31.01.2012

Wygląd: wydłużone, u starszych osobników nieco wygrzbiecone ciało ze smukłym trzonem ogonowym. Bardzo małe łuski, 190-240 wzdłuż linii bocznej. Uzębienie lemiesza: tylna krawędź blaszki z 3-7, trzon z 1-15 zębami. 

Ubarwienie: grzbiet szarozielony, niebiesko-zielony lub brązowy; boki jaśniejsze z okrągłymi, jasnymi plamkami; brzuch białawy do żółtawego, podczas tarła czerwony lub pomarańczowy. Wzdłuż przednich krawędzi płetw parzystych i płetwy odbytowej biegnie lśniąco biały pasek. Młode ryby z ciemnymi poprzecznymi przepaskami.

Długość: 15—75 cm, maksymalnie 1 m i 15 kg masy ciała.

Występowanie: Alpy i ich pogórza na północ od głównego grzbietu, do wysokości 2300 m n.p.m., Pireneje, Irlandia, Szkocja, Islandia, Skandynawia, wody przybrzeżne Morza Arktycznego i wpadające do niego rzeki. Golec tworzy liczne podgatunki. Tu przedstawiono palię alpejską (5. a. salvelinus).

Środowisko: zimne, dobrze natlenione wody jezior, rzek i mórz.

Tryb życia: osiadły lub wędrowny; wykształcił szczególnie dużo form różniących się wielkością, szybkością wzrostu, rodzajem pobieranego pokarmu, miejscem i terminem tarła.

Rozród: główny okres tarta zwykle od września do stycznia. Tarło form jeziornych odbywa się na głębokości 20-80 m nad usypiskami otoczaków, formy morskie wstępują na tarło do rzek.

Pokarm: plankton, zwierzęta denne, ryby.

Podobne prace

Do góry