Ocena brak

Gniewosz południowy

Autor /Mustafa000000 Dodano /12.01.2012

Rodzina wężowate (Colubridae)

Wygląd: na pierwszy rzut oka wąż ten bardzo przypomina g. plamistego; ma smukłe ciało, głowę słabo odgraniczoną szyją od tułowia, małe oczy z okrągłą źrenicą i gładkie łuski. Ubarwiony szaro, żółtobrązowo lub ochrowo z ciemnymi, poprzecznymi plamami. Od oczu do szyi biegną ciemne paski. Brzuch żółty, pomarańczowy lub czerwony, pokryty kratkowanym lub pasiastym deseniem. Całkowita długość ciała do 80 cm.

Występowanie: Włochy włącznie z Sycylią, południowa Francja, Półwysep Iberyjski i północno-zachodnia Afryka.

Środowisko: gniewosz południowy zamieszkuje suche, ciepłe stanowiska na nasłonecznionych, kamienistych stokach, brzegi dróg porośnięte krzakami i bylinami oraz leżące odłogiem, zdziczałe użytki rolne.

Tryb życia: g. południowy jest aktywny o zmierzchu i nocą, spotyka się go również już po południu, gdy jeszcze ostro świeci słońce. Owija się wokół zdobyczy i dusi ją. Jego zwyczaje są jeszcze bardzo mało znane.

Rozród: biologia rozmnażania się tego gatunku jest słabo poznana; w odróżnieniu od gniewosza plamistego, który jest jajożyworodny, g. południowy najprawdopodobniej składa jaja.

Pokarm: jaszczurki, rzadziej drobne gryzonie.

Podobne prace

Do góry