Ocena brak

Głuptak

Autor /Maksym44 Dodano /26.01.2012

Wygląd: Wielkości gęsi (ok. 92 cm) o rozpiętości skrzydeł ok. 175 cm, biały z czarnymi końcami skrzydeł; młode ptaki w pierwszych latach mniej lub bardziej bnązowo upstrzone. Lata zwykle na wysokości 20 m szybko udeizając skrzydłami, chwilami szybując; z dala od kolonii lęgowych zwykle samotny.

Srodowisto: Poza okresem lęgowym nie można ich zobaczyć z brzegu, choć rzadko oddalają się więcej niż 230 km od lądu stałego. Twoizą ok. 30 dużych kolonii, z których ponad tuzin znajduje się na Vtyspach Brytyjskich, 2 na wybizeżu norweskim i 2 na wybizeżu Bretanii. Dalsze kolonie znajdują się na Islandii, w Ameryce Północnej, koto Australii, Nowej Zelandii i Ameryki Południowej. Niektórzy zoologowie uważają głuptaki południowych móiz za osobny gatunek.

Dorosłe ptaki populacji północnoatlantyckiej poza okresem lęgowym są ptakami koczującymi i gromadzą się pizede wszystkim tam, gdzie jest dostatek ryb. Młode ptaki natomiast podejmują dalekie wędrówki w kierunku południowym i docierają aż do wybrzeży zachodniej Afryki. Wele głuptaków lęgnie się w koloniach liczących 100 lat, zawsze położonych na wyspach. Do przełomu wieku, gdy kolonie były bezlitośnie plądrowane, a głuptakom groziło wyginięcie, wszystkie ocalałe miejsca lęgowe znajdowały się na niedostępnych stromych bizegach morskich. Dzisiaj liczba tych ptaków znacznie wzrosła.

Lęgi: Od lutego głuptaki zbierają się pized wyspami lęgowymi, ale zwykle dopiero w kwietniu budują z wodorostów i resztek wyrzuconych ptzez morze gniazdo wielkości kosza, na którym wysiadują 1 jajo (8 cm długości) pizez 42-45 dni. Trzymają je troskliwie między nogami, których pletwiaste stopy są szczególnie cieple w tym okresie. Gniazda leżą tak blisko siebie, że wysiadującym piatom nie wystarcza miejsca na pielęgnację piór dziobami. Często dochodzi do bójek. Pizegrywający poddaje się opuszczając głowę i chowając dziób w pióra na piersi. Na ten znak zwycięzca zostawia go w spokoju. Ptaki zmieniające się mniej więcej co 24 godziny pizekazują sobie pozdrowienia ożywioną gestykulacją. Rytuał zaczyna się od przyniesienia pizez przybywającego ptaka wiązki materiału na gniazdo, potem następuje długo trwające potrząsanie głową.

Odlot z gniazda udaje się często dopiero po rozbiegu pizez teren gniazd sąsiadów. Aby poinformować o pokojowym zamiarze inne ptaki, głuptak przed odlotem patrzy demonstracyjnie w chmury. Jeżeli jakaś para opuśd swoje gniazdo nav\et na krótko, sąsiedzi natychmiast je zdemontują. Pisklęta wykluwają się czarne, nagie i ślepe. Po 10 dniach wyrasta im biały puch i od tej pory nie potrzebują już matczynego ciepła. Są karmione mniej więcej 3 razy dziennie; same biorą sobie jedzenie z gardzieli rodziców.

W sierpniu, gdy pisklęta mają już 75 dni, rodzice zaprzestają karmienia; miode mżą wtedy ponad 4 kg, o 1 kg więcej od dorosłych ptaków. Pozostają jeszcze jakiś czas w gnieździe, a następnie izucają się ze skał w morze. 10 dni pływają niesione pnądem fal, potem zaczną latać i łowić ryby. Mbde są w pierwszym roku życia bnązowe, w drugim - głowa i szyja stają się białe, w trzecim są białe z czamobrązowymi plamami.

Pożywienie: Gdy głuptak wyśledzi rybę, pikuje pionowo w dół z wysokości 1040 m. Początkowo steruje skrzydłami, potem zagada je do tyłu i uderza w fale z szybkością 100 km/godz. Pod vwdą wiosłuje stopami i nurkuje do głębokości 15 m.

Podobne prace

Do góry