Ocena brak

Głowienka pospolita

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Bylina niska, z pełzającym kłączem podziemnym, z którego wyrasta mnóstwo pędów płonnych lub kwitnących. Łodygi są podnoszące się, kanciaste, czerwonawe, liście ogonkowe, naprzeciwległe. Niebieskofioletowe kwiaty zebrane są w szczytowy, kulisty kwiatostan kłosokształtny. Owocem jest brunatnawa poczwórna rozłupnia. Gatunek ten występuje na łąkach, pastwiskach, polanach leśnych, miedzach i w rowach. Dawniej używano go do leczenia gardła i błon śluzowych jamy ustnej.

Zbiera się ziele (Herba Prunellae) ręcznie w okresie kwitnienia, podczas ładnej pogody. Suszy się rozpostarte cienką warstwą w cieniu lub w suszarni w temperaturze najwyżej 35°C. Przechowuje się je w miejscu suchym, w zamkniętych pojemnikach. Ziele zawiera garbniki, gorycze, olejek eteryczny, saponiny i glikozyd aukubinę. Ze względu na zawartość garbników używa się go w przypadku nieżytów żołądkowo-jelitowych, biegunek i krwawień, zwłaszcza w chorobach kobiecych. Sporządza się odwar z łyżeczki do kawy ziela i filiżanki wody i pije 1-2 razy dziennie. Odwar ten jest również skuteczny w przypadku wrzodu żołądka lub dwunastnicy, a także chorób dróg oddechowych i układu moczowego. Jeszcze korzystniejsze jest działanie głowienki w razie zapalenia gardła i jamy ustnej. W tym celu sporządza się płyn do płukania w postaci 6-10% odwaru, który gotuje się około 9 minut.

Z młodych liści głowienki można przygotować sałatkę lub gotowaną jarzynę.

Okres kwitnienia:

VI-IX

Zbiór ziela:

VI-IX

Podobne prace

Do góry