Ocena brak

Gasteria brodawkowata

Autor /Zenobiusz55 Dodano /25.01.2012

Gatunek ten wyróżnia się spośród innych gasterii wypukłymi kropkami koloru białego, które sprawiają, że liście są szorstkie w dotyku. Zwężające się, ciemnozielone listowie wyrasta wachlarzowato i ma do 13 cm długości. Wiosną roślina wydaje zielono-pomarańczowe kwiaty na długich, smukłych łodygach. Gasterie nie rosną zbyt szybko. Jednak są to tolerancyjne, łatwo adaptujące się do różnych warunków rośliny, które rzadko giną wskutek zaniedbania.

Ten sukulent dość dobrze znosi niskie temperatury do 5°C, jeśli ma stosunkowo suche podłoże. Jak większości roślin służy mu wentylacja bez przeciągów.

Wymaga przez cały rok jasnego stanowiska, najlepiej na którymś z parapetów okiennych.

W lecie musimy obficie podlewać gasterię brodawkowatą, gdy wyschnie jej podłoże w doniczce. Jesienią i zimą ograniczamy ilość podawanej wody, dbając jednak, żeby roślina nie zwiędła. Gasteria verrucosa dość szybko zgnije, jeśli będzie miała zbyt mokro przy niskich temperaturach.

Opisywana roślina pochodzi z pustynnych terenów i dlatego służy jej suche otoczenie.

W okresie wiosny i lata nawozimy tego sukulenta regularnie, co 1-2 tygodnie, używając odżywki dla kaktusów lub dla pomidorów, rozcieńczonej o połowę.

Sukulenty najlepiej rosną w przepuszczalnej ziemi, zawierającej do 1/3 objętości żwiru. Przesadzamy najmniej raz na dwa lata.

Ponieważ G.verrucosa rośnie powoli, doskonale nadaje się do ogródków kaktusowych, przy czym wymaga właściwie takiej samej pielęgnacji, jak kaktusy. Jest wyższa niż większość gatunków, ponieważ jej liście są skierowane raczej w górę i nie tworzą typowej dla gasterii formy kopczyka. Dzięki temu można posadzić ją z tyłu misy z innymi kaktusami, gdzie wprowadzi odmienną formę i fakturę.

Podobne prace

Do góry