Ocena brak

Gasteria

Autor /Zenobiusz55 Dodano /25.01.2012

W naturze gasteria rośnie w suchych, trawiastych rejonach Afryki Południowej. Należy do rodziny liliowatych, a ponieważ nie ma cebuli, jej drobne, dzwonkowate kwiaty wyrastają na długiej łodydze. Zidentyfikowanie gatunku gasterii jest trudne, lecz zbieracze tych roślin obserwują różnice między niemal każdą ich populacją, zależnie od miejsca występowania. Większość gasterii ma liście ułożone wachlarzowato. Niemal wszystkie są nisko rosnącymi roślinami, o wysokości 8-24 cm. Większość gatunków tworzy kępy, rozrastając się w wolno rosnące kopczyki. Opisany okaz jest typowy, choć kształt liści i wzory na nich odróżniają go od innych odmian. Pojawiające się wczesną wiosna kwiaty mają kształt małych, podłużnych dzwonków w odcieniu zielonym i pomarańczowym.

Gasteria dość dobrze znosi niskie temperatury (do 5°C), jeśli ma raczej sucho. Jak większości roślin, służy jej odpowiednia wentylacja bez przeciągów.

Gasteria wymaga jasnego stanowiska przez cały rok; dobrze rośnie na oknie południowym.

W lecie podlewamy obficie, pozwalając podłożu wcześniej wyschnąć. Jesienią i zimą ziemia powinna być raczej sucha. Podajemy tylko tyle wody, by utrzymać roślinę przy życiu. Gasteria zgnije, jeśli będzie mieć mokro przy niskich temperaturach.

Gasteria pochodzi z bardzo suchych terenów i suche otoczenie wpływa na nią korzystnie.

Nawozimy tego sukulenta regularnie, co 1-2 tygodnie w okresie wiosny i lata. Stosujemy nawóz do kaktusów lub do pomidorów, rozcieńczony o połowę.

Sukulenty najlepiej rosną w przepuszczalnym podłożu składającym się w około 1/3 ze żwiru. Przesadzamy raz na dwa lata.

Gasteria wyrasta z nasion bardzo powoli, dlatego rozmnaża się ją wegetatywnie, poprzez odłączenie od niej niezbyt małych odrostów, ponieważ te większe mają już swoje korzenie. Rośliny te można rozmnażać również przez sadzonki liściowe, lecz metoda ta jest również bardzo długotrwała i stosuje się ją tylko w przypadku rzadkich roślin lub mających niewiele odrostów. Odrywamy liść lub tniemy go na fragmenty długości około 10 cm. Rany po cięciu powinny przeschnąć przez około tydzień. Następnie wkładamy sadzonki w podłoże z dużą zawartością żwiru i cierpliwie czekamy. Podłoże musi być lekko wilgotne. Po jakimś czasie u nasady liścia powinny wytworzyć się małe odrosty. Pozostawiamy je przy liściu jak najdłużej. Po kilku latach będziemy mieć małe roślinki.

GDY ZAUWAŻYSZ

Czarne plamy Czasem na liściach gasterii pojawiają się czarne ślady, ale przyczyna tego pozostaje nieznana. Usuwamu porażone liście i aplikujemy roślinie fungicyd. Regularnie nawozimy rośliny w okresie lata, a problem powinien zniknąć.

Podobne prace

Do góry