Ocena brak

Gąsówka podwinięta

Autor /Agenor Dodano /03.02.2012

 

Wygląd: gatunek ten może w stadium dojrzałym osiągnąć średnicę 4-8 cm. Początkowo jest to grzyb wypukły, następnie wklęsły i wreszcie lejkowaty. Naga powierzchnia kapelusza błyszcząca i gładka, przeważnie żółtawa lub czerwonawa, może mieć również nieregularne plamy. Brzeg kapelusza podwinięty i wciśnięty na blaszki.

Stopniowo grzyb rozwija swój kapelusz i przybiera nieregularnie faliste kształty. Blaszki o bardzo cienkich i drobnych ostrzach, gęsto ustawione, wyraźnie zbiegają po trzonie. Początkowo mają barwę bladej kości słoniowej, lecz w miarę dojrzewania stają się kremowoczerwonawe lub czerwonawopoma-rańczowe, pod wpływem lekkiego nacisku łatwo oddzielają się od kapelusza.  

Trzon początkowo pełny, z biegiem czasu pusty. Przeważnie jest on regularnie walcowaty, może jednak u podstawy lekko grubieć. Barwa jego powierzchni odpowiada barwie kapelusza.  

Wysyp zarodników: białawy.

 

Występowanie: gąsówka podwinięta unika otwartych przestrzeni, takich jak łąki czy pastwiska. Występuje zarówno w lesie iglastym jak i liściastym. U nas częsta. Pojawia się przeważnie jesienią i wówczas zwykle w kręgach lub szeregach.

Możliwość popełnienia pomyłki: Clitocybe flaccida jest odmianą gąsówki podwiniętej, lecz ma cienki miąższ, występuje w lasach liściastych i przez niektórych autorów traktowana jest jako osobny gatunek.

Podobna jest również L. gilva mająca na górnej stronie kapelusza zwracające uwagę krople wody. Dalsze podobieństwo wykazuje L. lentiginosa z kapeluszem pokrytym rdzawoczerwonymi łu-seczkami.

Zastosowanie: wprawdzie gąsówka podwinięta nie jest trująca, ale jej spożywanie raczej się nie poleca.

Uwagi ogólne: imersa oznacza „podwinięta".

Podobne prace

Do góry