Ocena brak

Fotosynteza, Oddychanie, Odżywianie - pojęcia

Autor /Samuel Dodano /06.10.2011

Fotosynteza - (asymilacja węgla);proces wytwarzania związków organicznych z dwutlenku węgla i wody kosztem energii słonecznej; mogą ją przeprowadzać rośliny zielone (chlorofil) i bakterie (mające bakteriochlorofil).

Faza świetlna fotosyntezy - przeksztalcanie energii świetlnej w energię wiązań chemicznych zwartych w ATP.

Faza ciemna fotosyntezy - fotosyntetyczny cykl redukcji CO2.

Chemosynteza - tworzenie związków organicznych z nieorganicznych (CO2, H2O) przy użyciu energii chemicznej uzyskiwanej przy utlenianiu sierki, siarkowodoru, amoniaku itp., proces chemos. zachodzi przy udziale bakterii chemosyntezujących.

Temperatura - pozwala wchłaniać tlen i gazy przez aparaty szparkowe, ma wpływ na prędkość fotosyntezy (20-30 st.).

CO2 - bez niego nie zachodzi fotosynteza (bo ma węgiel), im go więcej tym ta reakcja jest szybsza.

Woda - zapewnia zachowanie procesów biologicznych, wpływa na rozwarcie aparatów szparkowych.

Światło - słoneczne i elektryczne, działa przez długość fali świet-

Lnej.

Chlorofil - zielony barwnik; substancja złożona-białkowa.

ODŻYWIANIE:

Substancje odżywcze cukry, tłuszcze, białka. Potrzebne są także woda, witaminy i sole mineralne.

Trawienie - hydrolityczny rozkład (dzięki enzymom) substancji na drobne cząstki wchłaniane i przyswajane przez organizm.

UKŁAD POKARMOWY:

Jama ustna - początek; zęby, język(rozdrabnianie);ślinianki (nawilżanie); ślina /amylaza-wstępny rozkład wielo- i dwucukrów/.

Gardło - nadaje kierunek pokarmowi.

Przełyk - rura łącząca jamę ustną z żołądkiem.

Żołądek - trwienie; ma HCl/wyjaławianie pokarmu/; są enzymy trawienne /pepsyna-rozkłada bialka na peptydy; poduszkaścina nie kaneiny; lipazy-rozkładają tłuszcze/.

Trzustka - wytwarza enzymy trawienne: trypsyna, amylazy trzustkowej i lipazy trzustkowej.

Wątroba - wytwarza żółć, która rozbija tłuszcz na kuleczki; maganyzowanie i przemiana tłuszczy, białek i tłuszczów; odtruwacz, unieszkodliwia niektóre toksyny; syntezator (amoniak,mocznik,karoten,wit.B).

Jelito cienkie - trawienie, wchłanianie.

Jelito grube - formowanie kału.

Odbyt - zakończenie ukladu pokarmowego.

LAKTOZA => glukoza i galaktoza

SACHAROZA => glukoza i fruktoza

MAZLTOZA => dwie glukozy

Podobne prace

Do góry