Ocena brak

Fasola zwyczajna

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Roślina uprawna jednoroczna o łodydze kończącej wzrost (formy karłowe) lub stale rosnącej (formy wijące się). U tych ostatnich może ona osiągnąć do 3 m. długości i jest prawoskrętna. W kątach liści naprzemianległych, trójlistkowych znajdują się krótkie grona złożone z kwiatów różnej barwy. Owocem jest strąk. Gatunek ten pochodzi z tropikalnych rejonów amerykańskich i jest uprawiany na całym świecie w postaci wielu odmian jako roślina warzywna lub ozdobna. Na jarzynę najlepiej nadają się odmiany bez włókna, ze strąkiem zielonym lub żółtym. Na "suche ziarno" uprawia się głównie odmiany o białych nasionach.

Do celów leczniczych służą same dojrzałe strąki (Fructus Phaseoli sine Semine), z których wyłuskano nasiona. Strąki powinny być słomkowożółte, bez brunatnych plam, dobrze wysuszone. Zawierają one aminokwasy (argininę, asparaginę), witaminę C, sole mineralne i skrobię. Działają moczopędnie i obniżają poziom cukru we krwi. Wchodzą w skład mieszanek ziołowych używanych w przypadku chorób nerek oraz gośćca, a także jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy. Zmielone nasiona dają takie same wyniki. Mączka fasolowa służy do sporządzania ciepłych kataplazmów w przypadku uporczywych egzem.

Można z takim samym skutkiem leczniczym używać strąków fasoli wielokwiatowej (Ph.coccineus) i fasoli półksiężycowatej (Ph.lunatus).

Okres kwitnienia:

VI-VIII

Zbiór strąków:

VIII-IX

Podobne prace

Do góry