Ocena brak

Emu (Dromaius nouaehollandiae)

Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013

Emu jest drugim pod względem wielkości ptakiem świata. Mierzy ono 1,5-1,9 m przy masie 30-45 kg. Występuje licznie w całej Australii. Żywi się głównie roślinami, częściowo - owadami. Jest szybkobiegaczem o dużej wytrzymałości. Jego mocne nogi mają 3 palce. Osobniki obu pici są podobnie ubarwione, różnią się tylko głosem.

Samiec wysiaduje duże jaja przez 56 do 61 dni, sam również zajmuje się młodymi. Po wykluciu się z jaj masa pisklęcia stanowi tylko 1% masy dorosłego ptaka. W pierwszych miesiącach życia młode mają ładnie paskowane upierzenie. Dojrzałość płciową osiągają po dwu latach.

Podobne prace

Do góry