Ocena brak

Dzwoniec

Autor /Mauryn56 Dodano /28.06.2013

Chloris chloris (L.), rodzina Fringillidae — łuszczaki. Jest wielkości wróbla (15 cm długości) i ma stożkowaty dziób. Ubarwienie osobników obu płci jest szarozielone, z żółtymi polami na skrzydłach i na ogonie. Żyje w Europie, na części kontynentu azjatyckiego i w Afryce północno-zachodniej. Zamieszkuje brzegi lasu, parki, porośnięte krzewami pastwiska itp.

Gniazda ze źdźbeł traw, korzonków i liści zakłada na drzewach, albo na krzewach. Na 5—6 żółtawych z brązowymi plamami jajach siedzi samica 13—14 dni; w tym czasie opiekuje się nią samiec. Młode są karmione w gnieździe przez oboje rodziców przez 2 tygodnie. Gnieździ się dwa razy do roku. Żywi się nasionami roślin, ewentualnie również owocami, liśćmi i pąkami. Na wiosnę zjada również owady.

Podobne prace

Do góry