Ocena brak

Dziubałek gajowy

Autor /Borys999 Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 0,5 cm. Mały pluskwiak z rodziny dzióbałkowatych (,Anthocoridae) o rysunku ciała z jasnymi i ciemnymi elementami.  

Środowisko: lasy, polany, sady, ogrody i parki. Prawie wszędzie.

Występowanie: Europa; także północna Afryka, Azja Mniejsza i północna część Azji.

Liczebność: jeden z najliczniejszych pluskwiaków.

Rozród: zwykle dwa, czasem także trzy pokolenia w ciągu roku. Przezimowujące samice składają jaja na liściach. Wylęgające się z jaj larwy już po kilku tygodniach osiągają dojrzałość płciową i same składają jaja. Rozwijające się z nich potomstwo dorasta do jesieni, ale zimują tylko zapłodnione samice, Samce giną późną jesienią.

Pokarm: dziubałek gajowy żywi się owadami i innymi bezkręgowcami, jak na przykład przę-dziorkiem owocowcem, roztoczem, który powoduje znaczne szkody w sadach owocowych. Daje sobie radę również ze zdobyczą znacznie większą od siebie samego.

Podobne prace

Do góry