Ocena brak

Dzierzba czarnoczelna

Autor /Mauryn56 Dodano /27.06.2013

Lanius minor Gm., rodzina Laniidae — dzierzby. Jest mniejsza od kosa (20 cm długości). Ubarwienie osobników obu płci jest kombinacją czerni, szarości i bieli. Charakterystyczną cechą gatunkową jest czarne czoło, biały rysunek na skrzydłach oraz druga i trzecia lotka rzędu dłuższa od pozostałych. Młode są na wierzchniej stronie szarobrązowe, na spodniej białe w szarobrązowe poprzeczne prążki.

Czarna barwa jest u nich zastąpiona ciemniejszą, brązowoszarą, czoło mają tej samej barwy, co wierzch ciała. Dzierzba czarnoczelna żyje w Europie Środkowej, Południowej i Wschodniej i w przyległych częściach Azji do Jeniseju. Gnieździ się na terenach otwartych z kępami drzew i krzewów, w zadrzewieniach śródpolnych i w parkach. Gniazdo z mchu, korzonków i źdźbeł traw buduje dość wysoko na drzewie.

Samica składa do niego 5—7 zielonkawych, pokrytych brunatnymi plamami jaj, które oboje rodzice wysiadują przez 15 dni, oboje też karmią młode pozostające w gnieździe przez 15 dni. Żywi się owadami i drobnymi kręgowcami. Należy do ptaków pożytecznych.

Podobne prace

Do góry