Ocena brak

Dynia zwyczajna

Autor /Sergiusz192 Dodano /18.01.2012

Uprawna roślina jednoroczna o łodydze płożącej się, osiągającej do 5 m długości, liściach naprzemianległych, sercowatych. Duże, żółte kwiaty na długich szypułkach są jednopłciowe: męskie są osadzone grupami w kątach liści, żeńskie - pojedynczo. Owocem jest jagoda. Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, skąd rozprzestrzeniła się na cały świat. Obecnie uprawia się wiele jej odmian jadalnych, pastewnych lub oleistych.

Używa się nasion (Semen Cucurbitae), które wydobywa się z całkowicie dojrzałych owoców i suszy szybko na słońcu. Zawierają one do 50% jadalnego oleju, białka, glikozyd kukurbitynę, żywicę i inne substancje dotychczas nie poznane. Nasiona dyni pozostają do dziś środkiem zwalczającym pasożyty jelit. Zjada się surowe nasiona bez łupiny w dawce 200-250 sztuk dla dorosłego i 50-100 sztuk dla dziecka. Nie powodują żadnego ubocznego działania. Czasem w tym samym celu używa się odwaru z nasion dyni z dodatkiem oleju rycynowego.

Nasiona ogórka są również środkiem przeciwrobaczycowym. Owoc dyni zawiera cukry, białka, tłuszcze, witaminy i dużo składników mineralnych. Nadaje się do sporządzania marmolady i marynat. Świeży sok działa moczopędnie i zalecany jest w przypadku chorób nerek. Dynia jest również dobrą rośliną pyłkodajną i miododajną, zwłaszcza że kwitnie długo.

Okres kwitnienia:

VI-IX

Zbiór nasion:

VIII-X

Podobne prace

Do góry