Ocena brak

Dymówka (Hirundo rustica)

Autor /Dadzbog4 Dodano /24.05.2013

Dymówka gnieździ się w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jej skrzydła wąskie i długie zdradzają wybitną zdolność do lotu: w istocie poluje, pije i kąpie się w locie. Jej rozwidlony ogon ma dwie sterówki zewnętrzne silnie wydłużone.

Nogi natomiast są krótkie. Dymówka gnieździła się dawniej na skalach, ale powoli przystosowała się do obecności człowieka i obecnie lepi swe gniazda na budynkach, używając do tego błota, piórek i traw. Samica składa przeważnie 4-5 jaj, które wysiaduje sama. Samiec pomaga jej w karmieniu piskląt, które lęgną się po 15-16 dniach.

Jesienią dymówki opuszczają swe tereny lęgowe i odlatują na zimowiska w tropikach. Nagłe zmiany pogody, zwłaszcza spadki temperatury podczas przelotów, powodują dużą śmiertelność wśród młodych, a nawet starych ptaków.

Podobne prace

Do góry