Ocena brak

Dyląż garbarz

Autor /Filip Dodano /29.01.2012

Wygląd: długość 1,8-4,5 cm. Masywny, ciemnobrunatny lub czarny przedstawiciel rodziny kózkowatych. Czułki samca 12-członowe i silnie piłkowane, czułki samicy 11-członowe, delikatne i słabiej piłkowane. Przedplecze u obu płci z zębami na bokach,  

Środowisko: lasy liściaste różnych typów.

Występowanie: większa część Europy (brak na dalekiej północy kontynentu), na wschód po Syberię Zachodnią; północna Afryka.

Liczebność: pospolity, nigdy nie masowo.

Rozród: staje się aktywny o zmierzchu. Okres godowy w lipcu i sierpniu; dyląż garbarz wydaje skrzypiące tony przez pocieranie pokryw o listwę na tylnych udach. Larwy żerują w próchniejącym, wilgotnym drewnie przyziemnych części pniaków drzew liściastych, rzadziej iglastych, docierając głęboko do korzeni. W ciągu 3-4 lat osiągają imponującą dług. 5 cm. Kolebki poczwarkowe budują w otaczającej glebie.

Pokarm: rozkładające się drewno pni i korzeni różnych drzew liściastych, bardzo rzadko również drzew iglastych.

Podobne prace

Do góry