Ocena brak

Druga faza łykania

Autor /laetitia Dodano /06.01.2012

Faza druga jest zjawiskiem momentalnym. Nadciśnienie w jamie ustnej, które powstało przez skurcz mięśni dna jamy ustnej, «wystrzałowo» wpycha kęs do gardła w chwili, kiedy cieśń gardła się otwiera. Z dużą szybkością ześlizguje się on ku dołowi wzdłuż podniebienia miękkiego i tylnej ściany gardła. Kęsy płynne i miękkie w pionowej postawie ciała (przy pomocy siły ciężkości) momentalnie, bez działania mięśniówki gardła, dostają się aż do wpustu żołądka. W innym położeniu ciała, np. leżącym, dostają się one tylko do górnej części przełyku. Łykanie jest wtedy bowiem mniej wygodne, wymaga większej pracy mięśni, gdyż odbywa się bez pomocy siły ciężkości. Kęsy twarde wymagają pracy dźwigaczy gardła (przy czym gardło skraca się) i pracy zwieraczy; na tę ostatnią wskazują przypadki porażenia górnego zwieracza, kiedy łykanie twardych kęsów jest uniemożliwione lub bardzo utrudnione.

Do góry