Ocena brak

Drop

Autor /Mauryn56 Dodano /27.06.2013

Otis tarda L., Otitidae — dropie. Jest największym ptakiem środkowoeuropejskim. Samiec osiąga 102 cm długości i do 16 kg masy ciała (według danych z literatury do 22 kg). Samica jest trochę mniejsza. Z wyglądu dropie przypominają duże indyki.

Są to potężne ptaki z silnymi nogami o stosunkowo krótkich palcach. Głowa i szyja są jasnoszare, wierzch ciała, podstawa skrzydeł, wole i boki wola brązowo-żółte pokryte czarnymi plamami, spód ciała i środkowa część skrzydeł białe, końce skrzydeł czarne. Samce w okresie toków mają u podstawy dzioba po obu stronach wydłużona białe pióra w kształcie ,,wąsów“.

Rozprzestrzeniony jest nierównomiernie w Europie i Azji, gdzie zamieszkuje stepy i pola uprawne. Okres gniazdowania rozpoczyna się tokowaniem samców na ziemi. Na jednego samca przypada niekiedy kilka samic. Gniazdem oraz młodymi opiekuje się tylko samica. Samica składa 2—3 zielonkawe, pokryte brązowymi plamami jaja do niedużego, słabo wyścielonego dołka w ziemi i siedzi na nich 24—25 dni.

Młode latają po 10 tygodniach. Oprócz okresu godowego samce i samice dropia żyją w dużych oddzielnych stadach. Pokarm stanowią zielone części roślin, miękkie owoce, w mniejszym stopniu ziarno, a ze zwierząt owady, młode gnieżdżące się na ziemi ptaki oraz drobne gryzonie.

Podobne prace

Do góry