Ocena brak

DIETA Z NISKĄ ZAWARTOŚCIĄ GLUTENU

Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013

Zaburzenia wchłaniania w jelitach cienkich cechują chorobę trzewną u dzieci i i-diopatyczną biegunkę tłuszczową u dorosłych. Chorzy ci wykazują nienormalną wrażliwość na gluten—białko zawarte w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia, a składające się z gluteniny i gliadyny. Glutenina jest nierozpuszczalna w wodzie gliadyna — rozpuszczalna, czynnik szkodliwy jest w gliadynie i składa się zapewne z polipeptydów zbudowanych z kwasu glutaminowego. Kiedy podaje się polipeptydy glutaminy, objawy choroby nawracają; nie ma nawrotów po podawaniu samego kwasu glutaminowego. Prawdopodobnie w komórkach błony śluzowej jelit cienkich brak jest enzymu, peptydazy, rozpuszczającego polipeptydy gliadyny bogate w kwas glutaminowy.

Już w 1921 r. Howland spostrzegł, że o-bjawy choroby trzewnej ustępują po wyłączeniu z pożywienia mąki pszennej, ale Weijers i van de Kamer wykazali, że czynnikiem szkodliwym jest gluten.

Zasadniczym czynnikiem leczniczym w chorobie trzewnej jest dieta niskoglutenowa, która powinna być zastosowana jak najwcześniej. Dieta ta powinna być bogata w białko, uboga w tłuszcze, z niewielką ilością wie-locukrów i błonnika. Duża ilość tłuszczu nasila biegunkę i wzdęcia, nie wchłonięte wolne kwasy tłuszczowe drażnią błonę śluzową i powodują wzmożone wydzielanie śluzu. Nie wchłonięte kwasy tłuszczowe łącząc się z wapniem tworzą nierozpuszczalne mydła, wydalane ze stolcem, przyczynia się to do rozwoju ujemnego bilansu wapniowego.

Jeśli równocześnie występuje niedobór la-ktazy, należy wyłączyć z diety również mleko we wszystkich postaciach.

Poprawa po wyłączeniu pokarmów bogatych w gluten jest często prawie natychmiastowa — wyraźne polepszenie następuje przed upływem tygodnia, jednakże z reguły u osób dorosłych poprawa zaznacza się po dłuższym okresie, nieraz po wielu miesiącach. Stopień poprawy zależy w dużej mierze od ścisłego przestrzegania diety, która nie usuwa przecież defektu enzymatycznego.

 

Podobne prace

Do góry