Ocena brak

Dieta bogatobialkowa

Autor /Cinnamon Dodano /24.02.2014

high protein diet); zmodyfikowana —»• dieta podstawowa o zwiększonej zawartości białka wynoszącej 1,5-2,0 g/kg mc. lub 100-130 g/d; V7 - V3 ilości powinno stanowić białko z produktów zwierzęcych o niskiej zawartości duszczu. Podstawowymi źródłami białka o wysokiej wartości biologicznej są: chude mięso (cielęce, wołowe, kurczak i indyk bez skóry) i jego przetwory, ryby, suche nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, soja, bób). Dobową rację białka należy podzielić na 5 posiłków, co zapewnia jego lepsze wykorzystanie przez organizm. Wskazania: stany pooperacyjne, ciąża, nadczynność tarczycy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przetoki pooperacyjne, oparzenia, nerczyca, przewlekłe choroby wątroby. 64. WJ fj dieta bogatopotasow(-, high potassium diet); zmodyfikowana —>■ dieta podstawowa o zwiększonej zawartości potasu, powyżej 100-120 mmol/ /24 h (3,9-4,7 g). Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego bogatym źródłem potasu są: mięso drobiu (kurczak, gęś), mięso wieprzowe, baranina i cielęcina, mięso ryb (dorsz, makrela). Do bogatych źródeł potasu pochodzenia roślinnego należą: wszystkie suszone owoce (a zwłaszcza figi), migdały, orzechy włoskie, śliwki, czarna porzeczka, ziemniaki gotowane w łupinach, sok z owoców cytrusowych, mąka sojowa, pieczywo z mąki pełnoziar-nistej, otręby, płatki owsiane, warzywa liściaste surowe łub łagodnie gotowane, wywary z warzyw korzeniowych (marchew), rośliny strączkowe, chrzan, koper, grzyby, kakao. Wskazania: przewlekła niewydolność krążenia, przetoki pooperacyjne, niewydolność nerek z utratą potasu, niewydolność wątroby, stany przebiegające z biegunką i wymiotami. 64. WJ

Podobne prace

Do góry