Ocena brak

Dieta Atkinsa

Autor /niebieska Dodano /13.02.2014

Jest to dieta wybitnie wysokobiałkowa, wysokotłuszczowa i niskowęglowoda-nowa. Zakłada jedzenie dużych ilości mięsa, serów i jajek, nie ma ograniczeń w spożywaniu tłuszczów zwierzęcych. Znaczne ograniczenia dotyczą spożywania produktów węglowodanowych i onejmują owoce, produkty zbożowe (makarony, ryż. pieczywo, itp.), ziemniaki oraz cukier i słodycze. Fizjologiczne podstawy diety opierają się na stwierdzeniu, żc konsumpcja węglowodanów nasila wydzielanie insuliny i prowadzi do odkładania trigliccrydów i szybkiego pojawiania się uczucia głodu. Reżim dietetyczny przy wprowadzaniu tej diety przewiduje trzy okresy. Pierwszy - wprowadzający trwa około dwóch tygodni, jest najbardziej restrykcyjny, bowiem dopuszcza spożywanie maksymalnie 20 g węglowodanów dziennie. Okresy: drugi - osiągania prawidłowej masy ciała oraz trzeci - „na całe życic", dopuszczają stopniowe zwiększanie ilości węglowodanów do około 50 g dziennie. Zalecane są też regularne ćwiczenia fizyczne.

Dicta Atkinsa pozwala na skuteczna utratę masy ciała w tempie około 2 kg tygodniowo. znacząco zmniejsza apetyt i ogranicza wahania stężenia glukozy we krwi. W pierwszych miesiącach jej stosowania dochodzi na ogól do spadku stężenia cholesterolu w lipoproteinach o malej gęstości (Chol-LDL) i wzrostu stężenia tego składnika w lipoproteinach o dużej gęstości (Chol-HDl,). Jest to jednak dieta silnie ketogenna (niedobór węglowodanów powoduje niepełne spalanie tłuszczów), zakwaszająca organizm. Pewnym problemem jest niska atrakcyjność smakowa tej diety. Wysoka podaż białka obciąża nerki, z kolei ograniczenie spożycia owoców, warzyw i produktów zbożowych utrudnia zbilansowanie diety pod względem zawartości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. U osób praktykujących tego rodzaju sposób żywienia często notuje się ujemny bilans wapnia w organizmie. Długotrwałe stosowanie tej diety stwarza zagrozcnic osteoporozą i pewnymi typami nowotworów, a także miażdżycą, gdyż w niektórych badaniach dowiedziono, że po początkowej poprawie, w dłuższej perspektywie profil lipidowy surowicy krwi ulega wyraźnemu pogorszeniu w kierunku atero-genności (wzrost stężenia cholesterolu ogółem o 26% w stosunku do diety mieszanej). Ponadto, jak inne diety wysoko tłuszczowe, powoduje ona znaczny wzrost postprandialnej hipertrigliccrydcmii i stężenia aterogcnnych chy(omikronów. Szacuje się. że w dłuższym okresie ten sposób żywienia się może zwiększać ryzyko niedokrwiennej choroby serca o ponad %Q%. Utrata masy ciała jest wynikiem, w znacznej mierze, zmniejszonego apetytu, będącego rezultatem ketonemii i odwodnienia organizmu (przynajmniej w początkowym etapie jej stosowania). Dieta ta prowadzi bowiem m.in. do obniżenia rezerw glikogenu w mięśniach i wątrobie, któiy wiąże wodę w stosunku blisko 1:3 oraz do zwiększonej diurezy. Uważa się. że jako dicta wysokobialkowa może być niebezpieczna dla osób z niewydolnością nerek i nadciśnieniem Mimo że jest dietą niskowęglowodanową. nie jest zalecana przez towarzystwa diabclologiczne w Polsce i zagranicą, bowiem dowiedziono, że pogarsza wrażliwość tkanek na insulinę. Obecnie brak jest jednak długookresowych, randomizowanych badań weryfikujących bezpieczeństwo stosowania tego rodzaju diety, zwłaszcza w odniesieniu do jej długoterminowego wpływu na niedokrwienną chorobę serca.

 

Podobne prace

Do góry