Ocena brak

Darownik przedziwny

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 1,1-1,3 cm. Brązowy pająk z jaśniejszym paskiem na grzbiecie.  

Środowisko: ogrody, parki, łąki.

Występowanie: Europa i północna Azja.

Liczebność: w dolinach rzecznych w dolnym biegu rzek szczególnie liczny, w wyżej położonych okolicach pospolity.

Rozród: by nie zostać zjedzonym samiec „u-spokaja" samicę prezentem ślubnym w postaci muchy omotanej nićmi. W czasie, gdy samica zajmuje się podaną w ściśle zrytualizowa-ny sposób muchą, samiec przystępuje do kopulacji. W czerwcu i lipcu samice biegają z kokonami jajowymi, trzymając je szczękoczułkami.

Krótko przed wylęgiem matka skleja nićmi kilka liści i mocno przytwierdza do nich zielo-noniebieski, kulisty kokon, którego strzeże do momentu wyklucia się maleńkich pająków. Przez następne 8-10 dni młode, strzeżone przez matkę, przebywają w schronieniu, zbudowanym z liści nad kokonem.

Pokarm: drobne owady; nie buduje sieci.

Podobne prace

Do góry