Ocena brak

Czyr, szczokur

Autor /Bonifacy78 Dodano /31.01.2012

Wygląd: zależnie od formy mniej lub bardziej smukłe, śledziowate ciało, mała głowa i zaostrzony pysk. Łuski większe niż u gatunków z rodziny łososiowatych. Linia boczna pełna. Niewielki otwór gębowy sięga do przedniej krawędzi oka; może być, w zależności od odmiany, końcowy lub dolny. Na 1. łuku skrzelo-wym 25-39 (zwykle 30-34) długich, gęsto ustawionych wyrostków filtracyjnych.  

Ubarwienie: grzbiet niebieskawozielony lub ciemnozielony, boki i brzuch białe do srebrzystych.

Długość: karłowate (głodowe) formy w ubogich w pokarm jeziorach 10-20 cm, średnio 30-50 cm, maksymalnie do 60 cm.

Występowanie: Wielka Brytania, Irlandia, Alpy i ich pogórza, Bałtyk i jego zlewisko, Skandynawia i północna Rosja łącznie z Syberią. Środowisko: wody rzek i jezior, także Bałtyku.

Tryb życia i rozród: formy wędrowne (jak np. żyjące w Bałtyku) wchodzą na tarło do zatok i zalewów morskich oraz w dolne biegi rzek. Również mieszkanki jezior mogą wpływać w tym celu do wpadających do nich rzek, choć odmiana żyjąca w jez. Bodeńskim trze się w otwartej toni wodnej nad głębokimi miejscami, zwykle w połowie grudnia. W syberyjskich rzekach żyją natomiast karłowate formy osiadłe siei. Tarło w rozmaitych zbiornikach może odbywać się w różnych miesiącach, zwykle jednak trwa od września do grudnia.

Pokarm: w jeziorach głównie planktonowe skorupiaki, ale także larwy i poczwarki owadów, narybek i ikra; w płytkich jeziorach i rzekach również bezkręgowce denne.

Podobne prace

Do góry