Ocena brak

Czym są tłuszcze?

Autor /Aniela Dodano /31.01.2012

Tłuszcze są substancjami nierozpuszczalnymi w wodzie. Podobnie jak węglowodany, zawierają one węgiel, wodór i tlen, ale zawartość tlenu jest w nich stosunkowo nieduża, a struktura cząsteczek tłuszczów całkowicie różni się od struktury cząsteczki węglowodanu. Są one pochodnymi wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu.

Tłuszcze, które zjadamy w pożywieniu, są trawione głównie w jelicie cienkim. Żółć z pęcherzyka żółciowego sprawia, że rozpadają się na maleńkie kropelki. Ten proces nazywamy emulsyfikacją (tworzeniem emulsji). Następnie kropelki poddane zostają działaniu enzymu lipazy, który rozkłada tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe. Po przejściu przez ściankę jelita, komponenty te z powrotem łączą się w kropelki tłuszczów, które zostają przetransportowane do innych części organizmu za pośrednictwem układu limfatycznego. Tłuszcze są bardzo pożytecznym źródłem energii. Jak się okazuje, więcej energii można uzyskać z kwasu tłuszczowego zawierającego sześć atomów węgla niż z cukru o takiej samej liczbie atomów węgla.

Nadmiar węglowodanów często zostaje zmieniony w tłuszcz i zmagazynowany. Tłuszcz może być rozłożony na substancje biorące udział w reakcjach łańcuchowych, które pozwalają na pozyskiwanie energii z węglowodanów. Spożywanie właściwej ilości tłuszczu zapewnia energię zdrowemu organizmowi, jednak każdy nadmiar zostanie odłożony w postaci tkanki tłuszczowej.

Podobne prace

Do góry