Ocena brak

Czym są przyprawy?

Autor /mela Dodano /31.01.2012

Przypraw używa się jako dodatków smakowych do potraw. Zwykle zja­da się ich tak znikomą ilość, ze ich wartość odżywcza jest nieistotna. Zaletą jest to, że poprawiając smak potrawy pobudzają apetyt.
Większość przypraw pochodzi z regionów tropikalnych, zwłaszcza z Azji. Od daw­na cenione były dlatego, że poprawiają smak jedzenia, jak i ze względu na właściwości lecznicze. Do Europy sprowadzono je w czasach rzymskich, tzw. Szlakiem Korzennym - z Indii drogą morską do Zatoki Perskiej, a stamtąd na wielbłądach, karawanami do krajów śródziemno­morskich. Pod koniec średniowiecza Turcy kontrolowali większość tras lądowych wykorzystywanych przez handlarzy przyprawami. Wobec tego ceny towarów ze Wschodu gwałtownie wzrosły i z cza­sem przyprawy, porcelana i jedwab stały się w Eu­ropie symbolem bogactwa. Jednym z głównych powodów, dla których w XV i XVI wieku Europej­czycy zdecydowali się wyruszyć na morza było poszukiwanie nowej drogi do Azji, po przyprawy.
Krzysztof Kolumb, na przykład, popłynął na za­chód, by odnaleźć drogę ku tzw. Wyspom Korzen­nym, czyli Archipelagowi Malajskiemu. Wyspy Korzenne to ściśle mówiąc Moluki, archipelag we wschodniej części Indonezji. To stamtąd właśnie pochodzą gałka muszkatołowa i goździki. Zamiast na Wschód, Kolumb dotarł jednak do Indii Zachod­nich, czyli Karaibów.
Przyprawy odgrywały znacznie większą rolę. kiedy nie znano jeszcze lodówek. Stosowano je do popra­wiania smaku niezbyt świeżej żywności. Wiele przypraw służyło też do jej konserwowania. Obec­nie najbardziej rozpowszechnioną przyprawą jest pieprz, istotny udział w handlu odgrywa też kilka innych przypraw.

Do góry