Ocena brak

Czym jest przejadanie się?

Autor /Jaguar Dodano /31.01.2012

W pewnym stopniu otyłość może występować u kilku pokoleń tej samej rodziny. Przyczyną bywa dziedzictwo genetyczne - niektórzy ludziepo prostu bardziej podatni na tycie niż inni. Jednak dużo częściej otyłość ma swoje źródło w „dziedziczeniu" złych nawyków żywieniowych kultywowanych w rodzinie - jadanie posiłków bogatych w wysokokaloryczne tłuszcze i cukry, podjadanie między posiłkami ciastek, herbatników, chipsów i czekolady oraz popijanie tego sporą ilością słodkich napojów, czy w przypadku dorosłych, winem i piwem.

Wiadomo, że w wielu przypadkach czynniki emocjonalne odgrywają równie znaczącą rolę, czasami w stopniu tak wielkim, że prowadzą do zaburzeń odżywiania w postaci okresowego pochła-l/niania bardzo dużej ilości pokarmu. Kiedy człowiek jest w depresji, często pociesza się jedzeniem, wskutek czego je za dużo - i tyje. Otyłość może być kolejną przyczyną depresji i w ten sposób powstaje zamknięte koło.

Każda otyła osoba, która chce zrzucić zbędne kilogramy i pozostać szczupłą, musi podjąć decyzję o całkowitej zmianie nawyków jedzeniowych. Powinno się zasięgnąć porady lekarza w zakresie wyboru właściwej diety dla zmniejszenia wagi bez porzucania rozsądnych i zdrowych sposobów odżywiania się.

Poza odpowiednią zmianą sposobu odżywiania się, otyły człowiek powinien także zwiększyć ilość ruchu, by wzmocnić osłabione mięśnie i spalić nadmiar tkanki tłuszczowej.

Samo jedzenie minimalnej ilości pokarmu czy stosowanie diety-cud nie przyniesie pożądanych wyników. Na początku organizm traci wagę tylko na drodze zużywania zmagazynowanych węglowodanów i wody, a nie spalania tkanki tłuszczowej. „Głodzenie się" doprowadza też do poważnego niedoboru podstawowych witamin i składników mineralnych. Badania wykazały, że po błyskawicznym odchudzaniu najczęściej odzyskujemy wszystkie utracone kilogramy, a bardzo często jeszcze kilka dodatkowych.

Podobne prace

Do góry