Ocena brak

Czym jest oliwa z oliwek?

Autor /mela Dodano /31.01.2012

Wśród roślin oleistych królują oliwki europejskie. Oliwa z oliwek jest uważana za najlepszy dodatek do sałatek, ze względu na swój wysoko ceniony smak i aromat. Jednocześnie jest jednak najdroższa w produkcji. Drzewa oliwne uprawiane są w kra­jach śródziemnomorskich od ponad 5 tysięcy lat. Są one długowieczne, na Bliskim Wschodzie znaleźć można okazy liczące sobie nawet 2 tysiące lat.
Po dziś dzień największe gaje oliwne znajdują się w krajach śródziemnomorskich, tamtejszy kli­mat jest bowiem wręcz idealny dla tej rośliny. Największymi producentami oliwek są Włochy, Hiszpania i Grecja. Hiszpania i Włochy dostarczają połowę światowej produkcji oliwek. To z nich wła­śnie pochodzi większa część dostępnego na ryn­kach światowych oleju z oliwek - około 90% zbio­rów przeznacza się tam do produkcji oleju. Gaje oliwne spotkać można również w innych częściach świata, najwięcej w Ameryce Południowej. Oliwę z oliwek uzyskuje się w procesie wytłaczania na zimno. Najwyższej jakości olej, tzw. oliwa nicej­ska pochodzi z pierwszego wyciśnięcia. Klarow­ność zyskuje ona dzięki odwirowaniu.
Oprócz oliwy z oliwek, w kuchni używa się też oleju rzepakowego, słonecznikowego, krokoszowe-go i sojowego. W przemyśle spożywczym wyko­rzystuje się te i inne oleje do produkcji margaryny i innych tłuszczów do smarowania pieczywa, do pieczenia, produkcji lodów i słodyczy.

Podobne prace

Do góry