Ocena brak

Czym jest olejek jojoby?

Autor /mela Dodano /31.01.2012

Olej uzyskiwany z ziaren pewnej rośliny pomaga ocalić przed wyginięciem kaszaloty - największe wieloryby. Rośliną tą jest jojoba - krzew porastający pustynne regio­ny Arizony i Kalifornii w Stanach Zjedno­czonych oraz Meksyk. Właściwości jojoby znane są rdzennym mieszkańcom Ameryki od pokoleń. Olejek jojoby pod względem chemicznym jest niemal iden­tyczny z półpłynną substancją woskową znajdującą się w przedniej części głowy kaszalota, olbrot lub spermacet, wykorzy­stywaną w przemyśle kosmetycznym. Od lat 70. jojobę uprawia się na skalę prze­mysłową. Jest ona wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje działanie nawilżające, może być również stosowana jako smar, jako sub­stytut pochodnych ropy naftowej i jako pokarm dla zwierząt.

Do góry