Ocena brak

Czym jest alergia na orzeszki ziemne?

Autor /Rawin Dodano /31.01.2012

Liczba przypadków alergii na orzeszki ziemne « zdaje się rosnąć. Ponieważ zauważono, że niemowlęta i małe dzieci są wyjątkowo podatne na ten rodzaj alergii, powstało pytanie, czy pierwsze, wywołujące uczulenie alergeny nie dostały się do organizmu dziecka z mlekiem matki, a nawet pod­czas życia płodowego. Z tego powodu niektórzy lekarze pediatrzy i położne profilaktycznie doradza­ją kobietom ciężarnym, by nie spożywały orzechów lub pokarmów zawierających orzechy podczas ciąży i karmienia.
Mieszkańcy niektórych krajów spożywają rocz­nie 5 kilogramów orzeszków ziemnych na osobę. Orzeszki są zjadane pod różnymi postaciami: jako składnik masła orzechowego, dodatek do herbat­ników i innych wypieków, w słodyczach i jako przekąska. Używa się ich także do poprawiania smaku sosów, spaghetti i pizzy. Badania dowiodły, że już 50 miligramów orzeszków wystarczy, by spowodować reakcję alergiczną u uczulonych osób. W niektórych przypadkach może ją wywołać spo­życie pożywienia przygotowanego w niedokład­nie umytych naczyniach, w których wcześniej znaj­dowały się orzechy. Osoby uczulone na orzeszki ziemne mogą także zareagować alergicznie na inne rodzaje orzechów.

Podobne prace

Do góry