Ocena brak

Czy można odwodnić żywność zatopio­ną w cieczy?

Autor /Nowy Dodano /31.01.2012

Okazuje się, że odwodnić można żywność zatopio­ną w cieczy. Wysoko stężony roztwór wodny cukru bardzo efektywnie wchłania wodę z komórek żyw­ności, jak i z komórek mikroorganizmów, uniemoż­liwiając im jakąkolwiek działalność. Cukier jest w tym wypadku typowym konserwantem. Używa się go w ten sposób w dżemach oraz do konser­wacji puszkowanych owoców.
Niektóre artykuły spożywcze, przykładowo gro­szek konserwowy, są niekiedy marynowane w so­lance. Inne,jak cebula, ogórki lub grzyby, marynuje się w occie. Zarówno sól, jak i kwas octowy ha­mują działalność mikroorganizmów, co pozwala znacznie wydłużyć czas przydatności do spożycia.
Napoje, które są wciąż przydatne do spożycia wiele dni po otwarciu, zawierają dodane środki konserwujące, zapobiegające szybkiemu psuciu się. Słabe alkohole, przykładowo tańsze wina, są często konserwowane siarczynem sodu. Ta sól wy­dziela dwutlenek siarki, który pomaga utrzymy­wać zawartość opakowania w stanie sterylnym. Dwutlenek siarki jest też dodawany do sosów oraz żywności w stanie stałym. Niestety, powoduje on rozkład witaminy B 1.

Podobne prace

Do góry