Ocena brak

Czucie dotyku i ucisku

Autor /pawelwielki Dodano /24.02.2014

(-, touch and pressure); wrażenie odbierane przez kilka rodzajów receptorów. Są to: ciałka dotykowe, łąkotki dotykowe, kolbki końcowe, ciałka zmysłowe, wolne zakończenia nerwowe oraz receptory koszyczkowe mieszków włosowych. Receptory te należą zarówno do szybko, jak i wolno adaptujących się. Cz.d. jest efektem pobudzenia receptorów skóry lub receptorów znajdujących się tuż pod skórą. Do jego wywołania konieczne jest odkształcenie skóry. Cz.u. powstaje zazwyczaj przy odkształceniu tkanek leżących głębiej. Pola recepcyjne receptorów cz.d. i u. mają powierzchnię od 1 mm2 do 5 cm2. Ucisk jest uważany za utrzymujący się dotyk. Badanie cz.d. i u. za pomocą metody von Freya wskazuje, że najbardziej wrażliwe są: wargi, opuszki palców i koniec nosa. Najmniej.wrażliwe: skóra ramion, ud i grzbietu. (A.M.N.)

Podobne prace

Do góry