Ocena brak

Czosnek pospolity

Autor /tina Dodano /09.01.2013

Czosnek pospolity pochodzi prawdopodobnie ze stepowej części Azji Środkowej,skąd rozprzestrzenił się na całą Azję i basen Morza Śródziemnego. Należy obok cebulido najbardziej popularnych i najdawniej znanych przypraw. Aż do XIX wieku (tj. domomentu wprowadzenia szczepionek do lecznictwa) czosnek należał do podstawowychśrodków przeciwko chorobom infekcyjnym. Okazało się to słuszne, ponieważpóźniejsze badania naukowe potwierdziły jego przeciw-bakteryjne działanie.W lecznictwie stosuje się cebule czosnku uprawianego, składające się zwykle zlicznych, drobnych, przylegających do siebie kanciastych cebulek, zwanych „ząbkami”(młode cebule są pojedyncze, kuliste). W każdym ząbku znajduje się pąk wzrostowy,otulony grubą, mięsistą nasadą liścia. Całość otoczona jest suchymi, białawymi łuskami.Smak czosnku jest ostry i palący, zapach — bardzo intensywny. W czasie suszenia iprzechowywania czosnek traci ostry smak i zapach, dlatego nalewki i soki czosnkowe otrzymane w lecie i na jesieni, ze świeżego czosnku, sąmocniejsze i skuteczniejsze w działaniu niż przygotowane z surowca długoprzechowywanego.W Polsce uprawia się 3 typy czosnku: czosnek wytwarzający kwiatostany zcebulkami powietrznymi (uprawiany na Dolnym Śląsku i w środkowej Polsce), czosneknizinny oraz górski (z rejonu Podhala). Wszystkie trzy typy mają zastosowanie wlecznictwie.W medycynie ludowej są stosowane również niektóre czosnki rosnące dziko, np.czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) — używa się liści.

Skład chemiczny:Czosnek zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, składniki mineralne, wtym: wapń, fosfor, magnez, żelazo, siarkę, cynk, jod oraz liczne witaminy: A, B1, B2, PPi C. Ważnym składnikiem jest olejek, w którego skład wchodzi m.in. bezwonnasubstancja, zawierająca siarkę — alliina.Alliina rozpada się pod wpływem enzymów, po rozdrobnieniu (rozgryzieniu)czosnku, na biologicznie czynną allicynę, o charakterystycznym, drażniącym zapachu.Substancja ta wykazuje silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze, zbliżone doantybiotyków.Poza tym w olejku występują inne związki lotne, zawierające siarkę, również owłaściwościach przeciwbakteryjnych.

Działanie:Przeciwdrobnoustrojowe, pobudzające trawienie, żółciopędne, obniżające ciśnieniekrwi, przeciwmiażdżycowe, a także przeciwrobacze. Ze względu na wysoką zawartośćwapnia czosnek ma też właściwości odkwaszające.Po podaniu doustnym czosnek i jego przetwory działają bezpośrednio bakteriobójczona drobnoustroje (w tym chorobotwórcze) jamy ustnej, górnych dróg oddechowych,przewodu pokarmowego i moczowego oraz zwiększają odporność organizmu ułatwiającopanowanie infekcji. Ze względu na swą lotność substancje aktywne podane takżedrogą wziewną (inhalacje) niszczą florę bakteryjną dróg oddechowych. Zewnętrznieczosnek działa przeciwbakteryjnie, głównie wobec bakterii ropotwórczych.W działaniu przeciw pasożytom jelitowym czosnek wykazuje najlepszą skutecznośćprzeciwko owsikom.

Podobne prace

Do góry