Ocena brak

Czosnek

Autor /Grzes Dodano /18.01.2012

Jest to bylina o cebuli (główce) złożonej z cebulek (ząbków), łodydze wzniesionej, zakończonej baldachem zawierającym oprócz kwiatów liczne cebulki. Kwiatostan okrywa początkowo łuskowata pochwa. Czosnek jest uprawiany od niepamiętnych czasów jako bardzo ważna roślina warzywna, olejkodajna i lecznicza. Istnieje wiele typów czosnku, które można podzielić na dwie główne grupy: czosnek zimowy, który sadzi się na jesieni i który w następnym roku wydaje łodygę kwiatostanową z cebulkami, i czosnek zimowy lub wiosenny, który może być sadzony na jesieni lub na wiosnę, ale który nie wydaje łodyg kwiatostanowych. Oba typy rozmnaża się wegetatywnie rozdzielając i sadząc ząbki. Czosnek zbiera się po dojrzeniu, suszy i przechowuje w miejscu suchym zabezpieczonym przed mrozem.

Surowcem zielarskim są świeże główki (Bulbus Allii sativi). Zawierają one olejek eteryczny i związek siarki - alliinę, która rozpada się pod wpływem enzymu allinazy na allicynę o ostrym zapachu i dwusiarczki allilowe. Alliina, chociaż jest bezwonna, należy do grupy związków siarkowych olejku czosnkowego. Główki czosnku zawierają również dużo jodu. Czosnek jest silnym środkiem przeciwmiażdżycowym i obniżającym ciśnienie tętnicze, a także dezynfekującym jelita i używanym w przypadkach zaburzeń jelitowych oraz podczas epidemii grypy. Działa żóiciopędnie i przeciwpasożytniczo. Łagodzi również podrażnienia wywołane ukłuciami owadów, ale w razie zbyt długiego stosowania może spowodować egzemę.

Okres kwitnienia:

VII-VIII

Zbiór główek:

VIII

Podobne prace

Do góry