Ocena brak

Czarny bez - zastosowanie

Autor /wetwet Dodano /10.01.2013

Kwiaty same lub częściej w mieszankach ziołowych podaje się w przeziębieniach,grypie, w nieżytach górnych dróg oddechowych, w schorzeniach nerek i pęcherza.

Formy podania:Odwar z kwiatów: 1 łyżka kwiatów bzu na szklankę wody, gotować pod przykryciemprzez 5 min, a następnie pozostawić w cieple przez 15 min. Wypić w porcjach w raziegorączki.Doskonały dodatek do napojów dla dzieci (lemoniad) stanowi syrop z kwiatów bzuczarnego: 25 baldachów świeżych kwiatów (umytych) zalewa się 1 l gorącego syropu(1—1,5 kg cukru na 1 l wody) i pozostawia się na 24 godz. Po czym syrop odcedza się,dodaje nieco kwasku cytrynowego (lepiej soku z cytryny) i ew. pasteryzuje. Niekiedyprzyrządza się świeże kwiaty w formie obsmażanych w cieście racuszków.Bzu używa się również do przygotowania naparów służących do przemywania oczu(w stanach zapalnych spojówek). Najczęściej napary sporządza się z mieszanki kwiatówbzu czarnego z kwiatami bławatka, rumianku i zielem świetlika.Owoce bzu czarnego, podobnie jak kwiaty, mają właściwości moczopędne i napotne,wykorzystywane są również jako łagodny środek przeczyszczający, podawany nawet małym dzieciom. Natomiast zagęszczony sok otrzymany ze świeżych,dojrzałych owoców przynosi ulgę w bólach neuralgicznych.Owoce bzu czarnego wchodzą w skład gotowych mieszanek — Normosan iNeonormosan — przeczyszczających oraz normalizujących procesy trawienia.Napar o działaniu łagodnie przeczyszczającym: zalać na noc łyżkę suchych owoców1 szklanką zimnej wody. Rano ogrzewać powoli, bez przykrycia, 10—15 min. Poodcedzeniu napar podaje się do picia l—2 razy dziennie, po 1/3—1/2 szklanki jakośrodek regulujący wypróżnienie.Soki i dżemy mają wysoką wartość dietetyczną i wzmacniającą, dlatego są polecanedzieciom chorowitym, podatnym na przeziębienia oraz choroby układu oddechowego.Ze względu na działanie łagodnie przeczyszczające, nie należy ich podawać w zbytdużych ilościach dzieciom skłonnym do biegunek.Napój witaminowy: równe ilości owoców bzu czarnego, dzikiej róży, liści poziomki iczarnej porzeczki zalać wrzątkiem (1 łyżka na 1 szklankę), pozostawić 5 min na parze.Napar osłodzić do smaku.Sok: owoce wycisnąć, najlepiej w sokowniku. Do soku uzyskanego z 1 kg owocówdodać 400 g cukru, rozlać do butelek i pasteryzować. Pić l—2 łyżki 1—3 razy dziennie.Syrop: 1 kg owoców zalać 2 szklankami wrzącej wody i gotować 15—20 min.Następnie wycisnąć sok, dodać ½ kg cukru, zagotować. Gorący rozlewać do butelek.Stosować jw.Kompot: pokrojone suszone jabłka, ok. 250 g, gotować 10—15 min w 11 wody,następnie dodać 50 g suszonych owoców bzu czarnego, osłodzić do smaku i zagotować.Kompot można zakwasić kwaskiem cytrynowym.Uwaga! Spożywanie surowych świeżych owoców bzu czarnego wywołuje nudności,niekiedy wymioty.

Podobne prace

Do góry