Ocena brak

Czaik jesienny

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość do 0,7 cm. Kulisty pająk o odwłoku pokrytym delikatnym żółtobrązowym deseniem.

Środowisko: lasy łęgowe i mieszane, ogrody.  

Występowanie: w niemal całej Europie.

Liczebność: późnym latem i wczesną jesienią jest miejscami najpospolitszym pająkiem.

Rozród: czaiki budują, tak jak wiele pająków wytwarzających lepkie nici, duże sieci łowne. Wprawdzie budują sieci podobne do sieci pająków z rodziny krzyżakowatych, należą jednak do osobnej rodziny naśladownikowatych (Mimetidae). W odróżnieniu od sieci krzyżaka sieć czaika ma pusty środek.

Wiele pająków można rozpoznać po kształcie zbudowanej przez nich sieci, ale zależy to nie tylko od wiedzy i doświadczenia. Jest zdumiewające, jaką pająki rozwinęły rozmaitość technik budowy sieci i zachowań w celu optymalizacji metod połowu zapewniających przeżycie. Niektóre sieci służą do łowienia silnych błonkó-wek, takich jak pszczoły i osy, inne dwuskrzydłych, takich jak muchy i komary.

Podobne prace

Do góry