Ocena brak

Cząber ogrodowy

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Roślina jednoroczna, niska, silnie rozgałęziona, o łodygach szarozielonych, fioletowo nabiegłych, liściach naprzeciwległych, równowąskich. W kątach liści znajdują się nibyokółki złożone z małych, krótkoszypułkowych kwiatów barwy lila. Owocem jest poczwórna rozłupnia. Gatunek ten, pochodzący z rejonów śródziemnomorskich, był niegdyś używany jako roślina aromatyczna, ponieważ uważano go za afrodyzjak.

W celach leczniczych zbiera się ziele (Herba Saturejae) ścięte około 5 cm nad ziemią. Z pozostawionej części roślina wydaje nowe pędy i zbiór można powtarzać. Pędy rozpościera się na siatkach w cieniu lub wiąże w pęczki i umieszcza w miejscu przewiewnym i suchym. Zawierają przede wszystkim olejek eteryczny (w którego skład wchodzą m.in. karwakrol i cymol), garbniki, śluzy i żywice. Działają ściągająco, dezynfekująco i pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego. Używa się ich w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych jako rozkurczowe, wiatropędne, przeciwbiegunkowe i przeciwrobaczycowe. W tym celu sporządza się odwar (2 łyżki ziela na ˝ dmł wody) zostawia go pod przykryciem na 15 minut, i pije 2-3 filiżanki dziennie. Jest on również wzmacniający i skuteczny przeciw niektórym chorobom ginekologicznym.

Jako środek pobudzający apetyt oraz wiatropędny cząber jest używany do aromatyzowania mięsa, ryb, sera i niektórych jarzyn. Jest bardzo cenionym składnikiem przyprawowych mieszanek i soli.

Okres kwitnienia:

VII-VIII

Zbiór ziela:

VI-IX

Podobne prace

Do góry