Ocena brak

Cyranka

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Trochę większa od cyraneczki: długość ciała 38 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 65 cm. Kaczor w szacie godowej z białą smugą w kształcie brwi od oka po tył szyi. Samica i samiec w szacie spoczynkowej bardzo podobne do cyraneczki, ale upierzenie bardziej kontrastowe i z dużą, szarą plamą na skrzydłach widoczną szczególnie w locie. Zawołanie godowe kaczorów „kerr-krereb".  

Środowisko: Występuje w Eurazji w strefie lasów liściastych i mieszanych, na południu aż do pasa stepów. W tym stuleciu cyranki rozszerzyły swój areał występowania w kierunku północnym. W Ameryce występuje bliźniaczy gatunek: cyranka modroskrzydła (Anas dis-cors); oba gatunki wywodzą się ze wspólnego pnia.

Cyranka jako jedyna z kaczkowatych zamieszkuje łąki zalewowe z małymi oczkami wody, niewielkie stawki otoczone turzycowis-kami i trzcinowiska wokół płytkich jezior. Prowadzi tryb życia podobny do chruścieli: chodzi, brodzi po wodzie, pływa i prześlizguje się zręcznie pizez niemal nieprzenikniony gąszcz roślin strefy płycizn. Ponieważ lody ścinające zimą jej środowisko czynią je niemożliwym do zamieszkania przez kaczki, cyranka odlatuje na zimę. Wędruje nocą i zimuje bardziej na południe niż pozostałe gatunki kaczek europejskich.

Lęgi: Kaczory tokują już podczas wędrówki wiosennej; ich tańce przypominają toki samców krzyżówki. Gwiżdżą z odizuconą do tyłu głową, a nawet prezentują loty godowe z niezwykłymi uderzeniami skrzydeł i różnymi pozami, Gnieżdżą się na suchych miejscach bagnistego zwykle otoczenia, gdzie dziobem i piersią wyciskają dołek w ziemi. Okres lęgowy w maju i czerwcu, w zniesieniu 8-11 jaj długości ok. 45 mm, wysiadywanych przez 21-23 dni.

Pożywienie: Pokarm odcedzają głównie z powierzchni wody, mniej gruntując; zbierają owady wodne, robaki, pędy i korzenie roślin wodnych, nasiona.

Podobne prace

Do góry