Ocena brak

Cuchna nawozowa

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 0,9-1 cm. Muchówka przylatująca na świeże odchody i biegające po nich. Ciało jej jest pokryte futerkowatym owłosieniem: gęstym, nastroszonym, żółtym do czerwonożółtego. Skrzydła w spoczynku są utrzymywane skośnie w stosunku do ciała i nie ułożone dachówkowato, ani płasko, jak u innych muchówek. Na głowie znajdują się czarne czułki. Prawie na środku przedniego skraju jakby zmętniałych skrzydeł znajduje się czarna plama.

Środowisko: odchody ssaków, przede wszystkim przeżuwaczy; gnojowiska i wysypiska odpadków.

Występowanie: znaczne obszary Europy, Azji i Ameryki Pn.

Liczebność: często liczna, szczególnie na odchodach.

Podobne prace

Do góry