Ocena brak

Co to są kubki smakowe?

Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012

Receptory, które wychwytują informacje z rozpuszczonych w wodzie substancji chemicznych, z jakich składa się nasze pożywienie, nazywają się kubkami smakowymi. Są to kępki maleńkich komórek albo zakończeń nerwowych, usytuowane na małych wzgórkach zwanych brodawkami. Można je znaleźć na języku, a także na podniebieniu i gardle. Każdy kubek smakowy składa się z kępki około 50 komórek, połączonych z włóknami nerwowymi prowadzącymi do mózgu; każdy kubek smakowy potrafi reagować na cztery podstawowe smaki. Niektóre z kubków smakowych są jedynie komórkami podporowymi, ale większość to główne komórki zmysłowe. Podobnie jak receptory zapachu, każda komórka zmysłowa wyposażona jest w mikroskopijny if & włosek (zwany mikrokosmkiem komórkowym). Zewnętrzne części kubków smakowych są połączone z nerwami, które zaangażowane są w zmysł dotyku, zatem smak i odczucie fizycznej obecności pożywienia na języku są ściśle ze sobą związane. Zasłyszane czasem dyskusje, czy wołowina smakuje lepiej, gdy jest cienko czy grubo pokrojona, mogą wydawać się dziwne, ale odczucie jedzenia na języku faktycznie zmienia jego walory smakowe.

Podobne prace

Do góry