Ocena brak

Co to są alergeny?

Autor /Starszy Dodano /31.01.2012

Alergia to reakcja na alergeny, czyli substancje, które zapoczątkowują objawy alergii u osoby wrażliwej. Do najpospolitszych alergenów należą pokarmy (zwłaszcza jajka, mleko i ryby), pyłki, zarodniki różnych roślin, jad owadów (zwłaszcza pszczoły i osy) i różne związki chemiczne. Częstym alergenem występującym w domach są roztocza kurzu, maleńkie stworzenia niewidoczne dla oka, które żyją w pościeli, dywanach i zasłonach. Generalnie objawy alergii ujawniają się w tym narządzie, który znalazł się w bezpośrednim kontakcie z alergenem. Zatem unoszące się w powietrzu alergeny w największym stopniu wpływają na stan oczu, nosa i dróg oddechowych. Alergie pokarmowe najczęściej występują w formie opuchlizny na wargach, zaburzeń żołądkowych lub biegunki.

Alergia na metal powoduje zmiany na skórze, alergia na gumę wywołuje wysypkę na tych częściach ciała, gdzie substancja, na przykład w elastycznej bieliźnie, styka się ze skórą. Jednak jest to tylko ogólna zasada, ponieważ jeśli jakiś alergen dostanie się do krwiobiegu, może on spowodować reakcję alergiczną w niemal każdej części organizmu, także w narządach wewnętrznych.

Dotyczy to szczególnie alergenów pokarmowych, które w układzie trawiennym zostają wchłonięte do krwi. Z tego powodu alergeny pokarmowe mogą wywoływać u alergików bardzo różnorodne reakcje, z których najczęstszymi są egzema, pokrzywka, astma, a nawet pewne zaburzenia natury psychicznej.

Podobne prace

Do góry